top of page
halme_palikat_01112021_006_edited.jpg

VIRIKEVEISTÄM֠®

Virikeveistämö ® on taidelähtöinen, leikkimisen apuvälineistöä tuottava verstas Sastamalassa.

 

Veistämö asettuu osaksi paikallista kulttuurihistoriaa ja traditiota. Sastamalan alueella on ollut useita leikkikaluja valmistavia pienverstaita 1900-luvun alusta 1960-luvulle asti. Verstaat ovat valmistaneet perinteisiä puisia leikkikaluja. Sastamalan seudun museo toteutti tästä kertovan Leikiten, Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina -näyttelyn vuonna 2018.

 

Puuleluverstas Virikeveistämö valmistaa taideteoksia, joihin on lupa koskea, osallistua niiden luomisprosessiin, leikin keinoin. Verstaan toimintaa ohjaavina tekijöinä ovat taidelähtöisyyden ohella perinteisen orgaanisen materiaalin ja modernin muotokielen yhdistäminen, sekä leikkimisen apuvälineiden käyttötarkoituksen ymmärtäminen uudelleen muuttuneen leikkijäkäsityksen ja leikkimisyhteyksien linjaamina.

 

Virikeveistämössä tuotetaan taidelähtöistä leikkimisen apuvälineistöä kahdella eri tavalla, uniikkeina palikkaveistoksina sekä näiden oheen valmistettavien näköisveistospalikastojen numeroituina piensarjoina. Veistokset ja niiden näköispalikastot valmistetaan yksittäiskappaleina käsityönä. Teosten suunnittelusta vastaa kuvataiteilija Kai Ruohonen ja veistosten osat valmistaa puusepät Kari Haikonen ja Timo Lehtinen.

 

Jälleenveistopalikaston ideana on mahdollistaa vuorovaikutuksellinen ja toimijalähtöinen tulokulma teoksen kohtaamiseen: se on purkamalla ja jälleenrakentamalla mahdollista veistää alkuperäiseen muotoonsa, tai aivan uuteen merkitykseen. Elävä Veistos voidaan rakentamalla veistää oman näkemyksen mukaiseen muotoon.

 

Elävä veistos koostuu eri jalopuulajeista valmistetuista, pintakäsittelemättömistä palikoista. Veistoksessa on käytetty koivua, mahonkia, pähkinää sekä tammea. Teoksen tilaamisen yhteydessä on mahdollista keskustella em. listauksen ulkopuolisten puulajien käytöstä veistoksen osissa.

 

Virikeveistämö ® linjaa toiminnassaan ekologista ajattelua ja noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Teosten valmistamisessa tukeudumme paikalliseen osaamiseen ja raaka-aineeseen lainaten luonnosta materiaalia, jonka maksamme takaisin yhteistyössä Luonnonperintösäätiön kanssa.

​

Virikeveistämön ensimmäinen teos on Elävä veistos I – Ihmisenmuotoisen jälleenrakennussarja. Elävän Veistoksen on laatinut nukketeatteritaiteilija Roosa Halme, kuvataiteilija Kai Ruohosen kehittämän Ihmisenmuotoinen jälleenrakennussarja -veistospalikaston pohjalta. Elävä veistos I:n muodostavat palikat valmistavat puusepät Kari Haikonen ja Timo Lehtinen. Elävä Veistos -teosta on käytetty Halmeen kehittämän Palikkateatterin tarpeistona vuodesta 2011.

​

Tarkemmat tuotekuvaukset ja tilaukset

ELÄVÄ VEISTOS

LINKKI VIDEOMAISTIAISEEN

Video: 
Tommi Katajisto/Kallo Works
Jarkko Montonen/Porin videotuki


Veistoksen elävöittäminen: 
Kulttuuritalo Annankatu 6

bottom of page