variation i

Klossteaterns nya föreställning Variation 1 är en historia om att skapa och att förstöra, om hur djup båda är rotade i oss; hur viktig formen är för oss, hur innerligt vi försöker bevara den samtidigt som vi känner en primitiv drift att förinta den. För föreställningens dramaturgi och regi står den internationellt kända teaterregissören Yana Tumina (Sankt Petersburg, Ryssland).

Regissörens kommentar

Att iscensätta en föreställning med träklossar är kanske det intressantaste och mest överraskande förslag jag fått under de senaste åren. Jag var inte säker på att idén var möjlig att förverkliga, men efter de fem första repetitionerna med Roosa stod det klart, att vi hade ett unikt material med nästan obegränsade möjligheter till vårt förfogande. I sammanhanget teater visade sig träklossarna vara en mycket omfattande ordbok som man kan bygga "torn" av olika ämnen och situationer med. Skapande och förstörelse, frihet och begränsningar blev på ett naturligt sätt viktigaste temana, de är i själva verket hela klosskonstruktionens natur... träklossarna får oss att känna byggandets och
förstörelsens kraft i oss själva, formens börja och slut ...

Den unika träklossdramaturgin föds mellan suprematismen - grundformernas och rörelsernas regelbundenhet i rummet - samt karaktärernas och situationernas primitiva och därför lätt igenkännbara arketyper.

Vårt budskap är inte riktat till någon speciell mål- eller åldersgrupp. Det är en okonstlad, alvarlig betraktelse av oss själva i denna värld och förhållandet mellan oss och det vi skapat.

Variation I är historiens början, som man kan fortsätta genom att granska grundformerna av trä som sin egen eviga enkelhet är unika.

You must install Adobe Flash to view this content.

Video: Tommi Katajisto